fbpx

Lista completă de servicii și alte informații le puțeti vedea 

Nivelare

Cum pregătești terenul pentru plantarea gazonului?

 Se îndepărtează buruienile prin săpare cu plugul, motosapa sau cu motocultorul. Acest lucru va permite aerului și apei să ajungă și să fie absorbite de plante pentru dezvoltare. Dacă se folosesc erbicide trebuie să așteptați minimum două săptămâni până se trece la însămânțare.
 Gazonul nu are nevoie de mai mult de 10 cm de pământ pentru a se dezvolta în condiții bune.
 Pământul trebuie afânat și verificat să nu mai aibă resturi de buruieni, alte resturi sau pietre. Ideal ar fi ca prepararea terenului să se facă cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de însămânțare, pentru că astfel pământul se va tasa de la sine și va facilita o nivelare bună.
 Testează calitatea solului folosind câteva teste existente pe piață. Dacă nu este suficient de bogat în nutrienți poți adăuga compost pentru a mări calitatea solului.
 Terenul va fi nivelat cu grebla, în toate sensurile. În timpul acestor lucrări se recomandă răspândirea îngrășămintelor cu potasiu.
 Udă pământul cu o zi înainte de plantarea gazonului folosind o cantitate suficientă de apă. Solul trebuie să fie suficient de uscat astfel încât să poți călca pe el pentru a planta gazonul, fără a se lipi pământul de talpa încălțămintei.

O peluza care arată bine nu ține doar de modul în care însămânțezi terenul sau cum o îngrijești, ci și de alți factori importanți care sunt legați de condițiile climatice, tipul de sol sau perioada în care îl semeni.
În funcție de tipul de sol

În funcție de tipul de sol, gazonul poate rezistă mai mult sau mai puțin timp și poate avea nevoie de anumite tratamente specifice:

  • pământul negru sau cernoziomul – este cel mai bun tip desol pentru gazon, pentru că este bogat în nutrienți și nu va fie nevoie să mai folosești îngrășăminte. Este ușor de săpat și afânat, iar apa pătrunde uniform în el
  • sol argilos – acest tip de sol se încălzește greu, ceea ce înseamnă că nu este recomandat să plantezi gazonul în lunile martie sau octombrie, când este frig. Solul argilos nu absoarbe uniform apă, așa că trebuie să ai grijă când uzi pământul pentru că se pot formă mici băltoace care pot afecta semințele
  • sol nisipos – acesta nu reține apă și de aceea, în perioadele secetoase, gazonul va avea nevoie de cât mai multă apă. Poți semăna gazonul pe un teren nisipos în lunile cu temperaturi scăzute, de preferat lunile martie, septembrie sauoctombrie

În funcție de sezon și condițiile climatice
La noi în țară, gazonul poate fi plantat fără probleme în afara perioadelor de caniculă sau ger, deoarece temperaturile extreme îngreunează dezvoltarea optimă a semințelor și a firelor de iarbă. Temperaturile optime sunt cele cuprinse între 10 și 30 de grade.

Pentru amenajarea gazonului, există două posibilități: insamnatarea directă sau montarea rulourilor de gazon.

Contactează-ne!

Calea Aradului nr. 18, Timișoara, Timiș

Sa iti construim impreuna gradina mult dorita.

Grădina este cel mai frumos accesoriu pentru casa ta, un accesoriu care îți va bucura fiecare zi din viațăDin curtea ta nu trebuie  lipsească această bijuterie verde.

Gradinarul Verde Firma numarul 1 in amenajarea si intretinerea spatiilor verzi din Timisoara si localitatile vecine!